SCHOLEN AAN DE TOP. We hebben je hulp nodig

Inspiratieavond voor leerkrachten en directies

Beste medemens, jong of oud, in of buiten het onderwijs, we hebben je hulp nodig.

Tijdens de jongste verkiezingscampagnes was onderwijs een hot topic. Eindelijk. Het was al een tijdje geleden dat deze sector elke dag het nieuws haalde. Andere thema’s hebben meestal voorrang en een zogenaamde grotere nieuwswaarde. Maar klopt dat wel? Zouden scholen en de ontwikkelingen die er plaats vinden een grotere plaats kunnen innemen in de media? Tenslotte brengen onze kinderen er een groot deel van hun tijd door en heeft de ervaring die ze er opdoen een redelijke impact op hun verdere leven. Daarom vind ik het jammer dat onderwijs een onderschatte en niet voldoende ondersteunde sector is. We zouden er alles moeten aan doen opdat scholen succesvol zijn en ze meekunnen met de nieuwste evoluties. Daarmee bedoel ik niet enkel de technologische of digitale evoluties, maar ook de veranderingen in de leerbehoeften en het bewustzijn van onze kinderen en jongeren. Wanneer gaan we er een écht antwoord op geven?

De problemen waar scholen mee worstelen zijn niet min. Ik kan me echter niet van de indruk ontdoen dat ze niet nieuw zijn, maar dat ze jaar na jaar terugkomen. Als ik vanuit mijn enigzins gevorderde leeftijd terugkijk naar mijn beginjaren in het onderwijs, hoorde ik al dezelfde klachten. En klagen kunnen we. Levert dat voldoeninggevende resultaten op? Hoe zou het zijn als we ons focussen op oplossingen, op zienswijzen die een nieuwe wind doen waaien en op creaties die wegen openen die we ons nu nog nauwelijks kunnen voorstellen? Hoe zou het zijn als we het onderwijs zouden waarderen voor het wat het heeft voortgebracht en het tegelijkertijd zouden heruitvinden?

Ik geloof dat we dan scholen kunnen creëren die aan onze stoutste verwachtingen kunnen voldoen, die onderwijsvormen implementeren die het potentieel als vanzelf naar boven halen, waar onze leerlingen graag naartoe gaan en waar leerkrachten een nieuwe rol krijgen. Zelf draag ik mijn steentje al jaren bij via opleidingen die een andere kijk op onderwijs aanbieden. Maar ik ben niet alleen. En mijn werk alleen is niet voldoende. Er zijn andere voorlopers nodig waarmee we een groot samenwerkingsverband kunnen aangaan.
Ik ben er zeker van dat er in Vlaanderen en Nederland heel wat onderwijsvisionairen rondlopen wiens ideeën al in uitvoering zijn in een school of die een platform zoeken om hun ideeën kenbaar te maken. Het is mijn grote droom om deze visionairen samen te brengen en uit te zoeken welke bijdragen we SAMEN kunnen realiseren voor het onderwijs waar we naar snakken. Als we op politieke beslissingen moeten wachten, gaan we nog lang wachten. Vandaar dit initiatief.

DIT IS DUS EEN OPROEP! IK HEB JE HULP NODIG!
Ik zal mijn vraag via zo veel mogelijk sociale mediakanalen verspreiden om zoveel mogelijk respons te krijgen, zowel vanuit Vlaanderen als vanuit Nederland. Hierbij kan ik je hulp best gebruiken om mijn oproep in je netwerk te verspreiden.
Wat ik niet zoek, is een opsomming van wat er allemaal misloopt. Wat ik wel zoek, zijn de concrete, creatieve, out of the box ideeën om het onderwijs op te tillen naar het volgende niveau. Doe jij mee?

Vraag: SCHOLEN AAN DE TOP

 • Welke scholen implementeren een totaal nieuwe werkwijze, concept, samenwerking, enz…? Totaal nieuw, betekent geen variatie op de gekende ziens- en werkwijzen.
 • Welke oplossingen stel je voor op het niveau van het beleid, de school, de leerkrachten, de vakken, de studierichtingen, leerlingenparticipatie, werkvormen, schoolorganisatie, enz… Oplossingen die niet in de lijn liggen van wat al bestaat.
 • Wat doe jij al concreet?
 • Hoe zie je je concept verder ontwikkelen?
 • Waarin verschilt het van hoe we nu met school en leren omgaan?
 • Hoe ziet het ideale onderwijs er uit?
 • Wat zou het ontwerp zijn van je ideale school?
 • Hoe kunnen kinderen en jongeren echt gelukkig zijn op school?
 • Hoe kunnen we anders gaan leren?
 • Hoe ver staan we binnen twintig jaar?
 • Welke nieuwe vakken zijn er nodig?
 • En nog totaal andere ideeën….

Voel jij je aangesproken? Deel dan je visie.
Ken je iemand met bijzondere ideeën, breng hen op de hoogte van mijn vraag.
Vergeet niet om je contactgegevens toe te voegen.

Afhankelijk van de hoeveelheid reacties, richten we een platform op dat een brede impuls aan het onderwijslandschap kan geven. Ik hoop op duizenden reacties. Doe jij mee?

Alvast heel erg bedankt.

Hilde Van Bulck*, die een groot hart voor onderwijs heeft. Al heel haar leven.

* Was vijfentwintig jaren actief in het onderwijs als leerkracht, coördinator, directeur, e.a.
* Geeft al jaren opleidingen vanuit een visie van aanwezig-zijn, liefde en energetisch bewustzijn.
* Ondersteunt onderwijsthema’s via onderwijsopstellingen