De dingen die wél goed gingen in 2020

Hilde Van Bulck
5 min readJan 1, 2021

Geïnspireerd door MaatschapWij.

Beste lezer,

Heb je gehoord met welke termen het jaar 2020 werd beschreven? Sommige woorden zou ik zelfs nooit in mijn gesprek stoppen en ik heb ook niet veel zin om ze hier te herhalen. Ze werden wel gretig overgenomen in de afstandsgesprekken op straat en in de supermarkt. En het is waar. Er zijn vele ernstige dingen gebeurd. Vele medemensen gaan door lastige en harde tijden, velen zijn een geliefde verloren. Daar is alle begrip voor en hopelijk ook voldoende steun van de omgeving. Maar wat ook waar is, is dat er in 2020 vele mooie dingen zijn gebeurd. Ze kregen nauwelijks of geen plaats in de media. Ze verdienen echter een ereplaats omdat ze de focus verleggen, energie doen stromen, de hoop vergroten en perspectief bieden. Ze doen nog veel meer. Ze verminderen en neutraliseren angst. Laat het nu juist angst zijn dat ons verlamt, ons in een holletje doet kruipen, de wereld als donker laat ervaren waardoor de oplossing ver zoek lijkt. Vanuit angst zoek je naar externe factoren om je vertrouwen te doen krijgen. Je wacht tot iemand opstaat, de leiding neemt en je vertelt wat je het beste zou kunnen doen. Je kritisch vermogen om aan te voelen wat klopt en wat niet klopt valt weg. Je hebt de neiging om slaafs te volgen en een speelbal te worden van je angstige emoties.

Het is een discussie die ik regelmatig met mijn cursisten voer. Ze zeggen dan: ‘Ik sta voor een muur. Ik kan niet vooruit. Ik sta voor een gesloten deur. Ik word tegengehouden.’ Vervolgens blijven ze zich fixeren op de muur en de gesloten deur. Waarom is die muur er? Waarom is er die gesloten deur? Vanwaar komt dat? Waarom ik? Ik zet hen dan soms letterlijk voor die muur en die gesloten deur en vraag hen om naar de mogelijke uitgangen of oplossingen te kijken. Weet je wat er dan gebeurt? Ze blijven staren naar die muur of naar die deur. Ze voelen zich machteloos en zien geen perspectief. Letterlijk nooit komt het in hen op om de klink van de deur te grijpen en de deur te openen of om zich van de muur weg te draaien. Ik beide gevallen ontstaat er een andere situatie, ziet het landschap er anders uit. Er komt zuurstof, een ander beeld, een weg die zich toont. Opluchting, beweging en een nieuw idee kunnen ontstaan.

Waarom zou je bovenstaande eens niet zelf uitproberen? Neem een situatie waarmee je worstelt en waarin je weinig mogelijkheden ziet. Ga met je blik gericht naar een deur of een muur staan. Stel vast wat er in je lichaam en in je emoties gebeurt als je op deze manier naar je probleem kijkt. Neem de tijd om de fysieke en emotionele gewaarwordingen te observeren. Draai je na een vijftal minuten om. En observeer opnieuw. Wat verandert er in je ademhaling, in je spierspanning, in je gevoel en in je gedachten? De kans is groot dat je je beter voelt. Laat dat nu juist hetgene zijn dat je nodig hebt om stappen te zetten.

Gebruik de ‘spark’ in jezelf.

Uiteraard kan het zinvol zijn om de oorsprong van een moeilijkheid te achterhalen om een beter zicht te krijgen op de weg naar een oplossing die kan afgelegd worden. Naar mijn gevoel wordt er dikwijls te veel aandacht aan besteed. Het is een soort conditionering geworden. De focus verleggen naar het punt waar je naartoe wilt, is ook een mogelijkheid. Ik ervaar dat men dat in eerste instantie moeilijk vindt. Door te kijken naar de dingen die goed lopen, naar het licht dat binnenschijnt, oog te hebben voor het leven dat je omringt in de dieren, in de planten en uiteraard in jezelf krijg je een beter zelfgevoel. De blik verruimt, het venster opent zich. Vreugde installeert zich. Je bent in staat om de volgende stap te zetten, en nog een, en nog een. Voor je het beseft is het laagje angst dat over je thema lag geneutraliseerd en kun je weer volop plannen en/of genieten.

Het hoeft helemaal niet zoveel tijd te vragen. Als een cursist of een cliënt geen perspectief ziet en daardoor in paniek geraakt, laat ik hen een simpele oefening doen: Benoem luidop alle voorwerpen in kleur en vorm die je rondom jou ziet. Bijna instant wordt het innerlijk rustiger.
De persoon geraakte gevangen in een gedachtevorm of een overtuiging. Door even de blik naar buiten te richten ontstaat er daarna de ruimte om de blik inwaarts te keren, niet naar de gedachten, maar naar het punt van evenwicht. Het punt van innerlijke rust en een oneindig veld van zijn en mogelijkheden. De essentie van wie je bent wordt gevoeld en gevoed. Daar vind je de richtingswijzer die je bewustzijn verruimt en die je focus verlegt van onmacht naar kracht.

Straal je eigen kleuren en breng schoonheid in 2021.

Hoeveel mooie dingen heb jij zelf meegemaakt in 2020? Innerlijk en uiterlijk? Hoeveel mooie dingen heb je gezien? Van hoeveel mooie dingen die zich in de wereld hebben afgespeeld ben jij op de hoogte? Hoeveel mooie dingen zie je in de mensen die je dagelijks omringen?
Om je inspiratie te geven, verwijs ik naar het artikel in MaatschapWij met als titel: ‘Dingen die wél goed gingen in 2020.’

Hoe zou het zijn als je vanaf dag 1 in 2021 dagelijks drie mooie dingen van of over jezelf luidop zou uitspreken? Je kan ze ook uitspreken tegen anderen. Dat is nog sterker? Hoe zou het zijn als je dagelijks bewust vijf mooie dingen zou opzoeken die je raken? Inspiratie vind je zeker in je onmiddellijke omgeving. Je kunt ook op zoek gaan naar berichtgeving die focust op vooruitgang, liefde, vindingrijkheid, samenhorigheid of andere waarden die jij belangrijk vindt. Wat zou het jou opleveren als je dit een jaar kan volhouden?

Beste lezer. Ik wens je een jaar 2021 boordevol mooie dingen. Jij bent er alvast één van.

Hilde Van Bulck
AMI Activator, Motivator, Inspirator

--

--